готуємо вдома
Ваш помічник

Після свят

Відчули після святкову нудьгу? Сподіваємося, що відновна програма допоможе вам поліпшити самопочуття!

Захістить себе від радіонуклідів

Лідери за змістом радіонуклідів - молоко від корів власних господарств, гриби та лісові ягоди

Продукти, що викликають головний біль

Деякі єксперти з харчування вважають, що цитрусові та інші продукти можуть викликати головний біль.

Помилкові судження про харчування

Сирі продукти краще варених?
Все далеко не так однозначн

 

Зелені помідори

Fruid

 

САЛАТ ІЗ ЗЕЛЕНИХ ПОМІДОРІВ

10-12 помідор варите в невеликій кількості води до м'якості, потім очистіть від шкірки, наріжте і потовчить в дерев'яній ступці.Потім додайте третину склянки товчених горіхів, 10 часточок часнику, 1 столову ложку оцту, дрібно нарізану петрушку, посоліть за смаком і перемішайте з олією. Отриману суміш викласти в салатницю, прикрасьте кружечками ріпчастої цибулі і маринованим виноградом. Цей салат можна подати до печінки та к м'ясу.

ІКРА З ЗЕЛЕНИХ ПОМІДОР

Необхідні продукти: помідори зелені - 4 кг, цибуля - 1 кг, морква - 1 кг, перець солодкий - 0,5 кг, корінь петрушки - 300 г, цукор - 1 стакан, перець горошком - 20 шт.,
лавровий лист - 5 шт., гвоздика - 10 шт., масло рослинне - 300-400 р.


Зелені помідори нарізають кружальцями, ріпчасту цибулю - кільцями, моркву натирають на тертці, солодкий стручковий перець нарізають соломкою, коріння петрушки нарізають кружечками або натирають на тертці. Овочі пересипають за смаком сіллю, закривають кришкою і витримують у прохолодному приміщенні 10-12 ч. Розсіл зливають (його можна використовувати для засолювання огірків), в масу додають цукор, горошини чорного перцю, лавровий лист, гвоздику і рослинне масло. Гасять при закритій кришці близько години. Відразу перекладають в банки і стерилізують (пів-літрові і літрові - 10 хв, трилітрові можна не стерилізувати, а просто укутати ковдрою і залишити до охолодження).


ІКРА З солодкого перцю і зелених ПОМІДОРІВ

500 г солодкого перцю, 500 г зелених помідорів, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 4 стіл. ложки рослинної олії, сіль.

Спекти солодкий перець у духовці (35 хвилин), очистити від шкірки і насіння. Спекти зелені помідори (40 хвилин) і разом з перцем, цибулею і часником подрібнити за допомогою кухонного комбайна. Додати рослинну олію, сіль за смаком, перемішати і тушкувати 10 хвилин, не накриваючи кришкою, щоб упарилася частина вологи та ікра стала гущі.

ВАРЕННЯ с ЗЕЛЕНИХ ПОМІДОРІВ

У 60-70-ти помідорів обрізати плодоніжки разом з частиною м'якоті, видалити частину насіння. Виварити помідори в трьох водах, щоб не гірчили, причому після кожного варива ретельно обмити їх холодною водою. Шкірочка помідорів зморщиться, її легко можна буде зняти ножем. Помідори без шкірки варити в цукровому сиропі (1 кілограм цукру на 1 літр води) до загусання, поставити на ніч охолодитися, після чого розлити по банках.

МАРИНОВАНИЙ ФАРШИРОВАНИЙ ПОМІДОР

Зелені помідори - 1.5 кг, часник - 120 г, петрушка - 150 г, м'ята - 100 г, стручковий перець - 150 г, сіль - 20 г, винний оцет - 400 г.

У зелених помідорів (середні за розміром) відрізають місця приєднання плодоніжки і видаляють вміст. Підготовлені помідори начиняють фаршем, приготованим з часнику, зелені і стручкового перцю і закривають зрізаною капелюшком.Потім помідори укладають рядами в скляну банку, кожен ряд посипають сіллю і заливають винним оцтом. Банку закривають і ставлять в прохолодне місце для дозрівання.

ЗЕЛЕНІ ПОМІДОРИ з горіховим соусом

Кілограм зелених помідор, 1,5 склянки очищених волоських горіхів, 2-3 головки цибулі, 2-3 зубчики часнику, кінза, зелень петрушки і кропу, чебрець, яблучний оцет, чорний перець мелений, сіль, хмелі-сунелі і шафран.

Помідори промийте і наріжте часточками, видаліть насіння, обшпарте окропом і витримайте протягом 3 хвилин.Відкиньте на друшляк, дайте стекти воді. Для соусу горіхи пропустіть через м'ясорубку разом з часником, зеленню, заправте спеціями, дрібно рубаним луком, яблучним оцтом.Укладіть помідори шаром на тарілку, залийте приготовленим горіховим соусом, прикрасьте кільцями ріпчастої цибулі.


ЗЕЛЕНІ ПОМІДОРИ З ЧАСНИКОМ

Шість зелених помідорів нарізаємо часточками. Дві головки цибулі, приблизно 5 головок часнику, а також зелень петрушки і селери дрібно порубати, а дві моркви нарежте кружечками.Цибулю і моркву злегка обсмажте на рослинному маслі, додайте помідори і тушкуйте до готовності, потім покладіть часник, остудіть. Подавайте, посипавши рубаною зеленню.Можна використовувати як бутербродну суміш.

ПІКАНТНИЙ СОУС

4 зелених помідора, 3 столових ложки топленого масла, 1 ст. л. дрібно порубленого гострого перцю, пів-чайної ложки насіння гірчиці, 8-10 листя каррі або 1 лавровий лист, щіпка шафрану і по 2 столових ложки зацукрованих імбиру і папайї. Також потрібні недостиглі фрукти папайї, манго або персика (нарізані кубиками, приблизно 125 мл), крупно нарізану кінза (2 ст.л.) і пів чайної ложечки солі.


Опустіть помідори в каструлю з киплячою водою на півхвилини. Відразу ж злийте воду і зніміть з помідорів шкірку.Надріжте верхівки помідорів хрестоподібно і вичавте з них якомога більше насіння. Потім наріжте помідори кубиками.Нагрійте топлену або кукурудзяну олію в чавунній сковороді на середньому вогні так, щоб вона стала гарячий, але не димилося. (Якщо ви використовуєте гірчичне масло, нагрійте його до появи диму - тоді воно перестає бути їдким - і 5 секунд починайте смажити в ньому спеції.) Опустіть насіння чорної гірчиці і смажте, поки не стануть сизими і не почнуть тріщати. Додайте листя каррі (або лавровий лист) й за секунду обережно опустіть помідори і шафран. Перемішайте і варіть близько 15 хвилин на помірно слабкому вогні.Додайте цукати, кубики недозрілих фруктів і сіль. Варіть, помішуючи (і чим ближче до кінця, тим частіше), близько 15 хвилин, поки суміш зовсім не загусне. Зніміть з вогню і змішайте з кінзою. Подавайте кімнатної температури або зберігайте закритим в холодильнику не більше двох днів.