готуємо вдома
Ваш помічник

Пиво - шкода або користь

Досліджуючи пиво, японські вчені - а японці - це нація канцерофобів, що бояться захворіти раком з'ясували...

Чайний гриб

Особливу групу цілющих чаїв складають напої, одержані при змішуванні чаю з різними мікроорганізмами. 

Все про вина

Вино люблять в усьому світі. Воно може бути однією з найприємніших складових трапези. Крім того що вино подають на стіл під час обіду чи після нього, його також додають при готуванні до деяких страви. 

Чорний чай

У численних статтях і книгах про чай стверджується, що його історія сягає корінням у Стародавній Китай, хоча більше скрупульозні дослідники вважають, що батьківщиною чаю є ліси тибетського нагір'я, Бірма та Сіам

Чи шкідлива кава?

Саме припущення про шкоду кави засноване на її можливій канцерогенній (викликає рак) дії.

Березовий сік
Fruid

Зазвичай березовий сік заготовляють ранньою весною з дерев, що підлягають вирубці. У стовбурі буравом свердлять отвір діаметром 1 см на глибину 2 = 3 см, а потім в цей отвір вставляють жолобок, по якому сік вільно стікає в підставлену посуд. Отвір краще робити з північної сторони, оскільки струм соку там набагато сильніший. Можна просто зрізати гілку берези, обмотати зріз суворою ниткою, кінці якої опустити в банку. Іноді на стовбурі дерева роблять невеликий отвір трикутної форми вершиною вниз, на глибину 4-5 см. У нього вставляють трубочку або бинт, кінець якого спускають в скляний посуд або бочку.

Одне доросле дерево може дати за добу від 3 до 14 л соку. Тривалість рясного сокоруху в берези - 7-12 днів (до розпускання листя), тому за сезон можна отримати 21-150 л соку з одного дерева. Але заготівлю треба вести дбайливо, щоб не виснажити саму березу. Не можна порубати полствола і залишити рану гнити. Після закінчення збору соку отвір обов'язково закривають дерев'яною пробкою або замазують садовим варом, пластиліном, воском, господарським милом.

До складу березового соку входять ферменти, коферменти, органічні кислоти, дубильні речовини, солі кальцію, заліза, рослинні гормони, цукру (2-7%, в основному фруктоза) і речовини, що володіють антимікробною активністю.

Березовий сік «оздоровлює» кров, має кровотворну і регенеруючу дію, стимулює обмін речовин в організмі, сприяє швидкому звільненню організму від продуктів обміну і вельми цінний при інтоксикаціях і захворюваннях, викликаних порушенням обмінних процесів, зокрема при онкологічних захворюваннях.

Дія березового соку в значній мірі співпадає з дією березових бруньок. Сік має стимулюючу дію на кислотоутворюючу функцію шлунка, що робить його корисним при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Березовий сік доцільно включати в у свій раціон при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, а також хронічних гастритів.

Березовий сік п'ють як сечогінний засіб при подагрі, артритах, набряках, ревматизмі, простудних захворюваннях, бронхіті, туберкульозі.

Якщо у вас хронічна нежить, то вам навесні щоранку слід пити по 1 склянці свіжого березового соку. А тим, хто постійно застуджується і кашляє, рекомендуємо пити його з молоком і невеликою кількістю борошна або крохмалю.

Корисно змішувати березовий сік з усіма видами овочевих і фруктових соків, настоювати його на звіробої, плодах шипшини, листі м'яти, меліси, базиліку, квітках липи т.д.

Дуже добре заливати березовим соком ягоди брусниці - це відмінні ліки від багатьох хвороб.

Від випадіння волосся допомагає втирання в шкіру березового соку зі спиртом або коньяком і відваром реп'яхової кореня. Цей же засіб добре допомагає росту волосся і видаляє лупу.

Сік добре втамовує спрагу і покращує апетит. Його застосовують звичайно у свіжому вигляді. Але він швидко прокисає, тому його зберігають в холодному місці, а про запас консервують з цукром, лимонною кислотою. З березового соку готують квас, сироп і т.д.

Березовий квас

У дерев'яну бочку налити сік, опустити туди в марлевих мішечках підгорілі сушені скоринки житнього хліба. Коли почнеться бродіння, мішечки з хлібними кірками витягнути, додати кору дуба, гілки і листя вишні, стебла кропу. Зберігати в холодному місці.

Є й інший варіант приготування квасу з березового соку: Сік нагрівають до 35 градусів, потім додають в нього дріжджі з розрахунку 15-20 г на 1 л соку, консервують і ставлять у холодне місце або холодильник. Через 3-4 дні квас готовий. Він може зберігатися в прохолодному місці до 3-4 місяців.

Березовий сироп

Для приготування сиропу березовий сік виливають у емальований посуд і випарюють до 1 / 3 об'єму. Отриманий сироп має лимонно-жовтий колір, специфічний ніжний запах, приємний кислуватий смак.

Березова вода

Березовий сік розлити по пляшках відразу ж після його заготівлі. Покласти в кожну пляшку по 2 чайні ложки цукрового піску, цедру лимона ¼ і по кілька родзинок. Щільно закупорити і поставити до настання теплих днів у холодне місце. Перед питтям слід насипати в кожну склянку чайну ложку цукру.


Мабуть, сама проста консервація березового соку робиться так: на кожні 100 мл соку додають 20 мл спирту і зберігають у пляшках.

Березовий бальзам

Варіант 1: У барило влити 1 відро березового соку, 3 пляшки сухого виноградного вина, 2 пляшки горілки, додати 1,5-2,5 кг цукрового піску (дочекатися повного розчинення) і 1,5 кг родзинок. Бочонок як можна ретельніше закрити і поставити на лід на 2,5 місяці. Після чого розлити вміст по пляшках, закупорити, і поклавши набік, тримати в піску в прохолодному місці.

Варіант 2: Узяти 20 л березового соку, розчинити в них 3 кг цукрового піску і варити на слабкому вогні, поки не википить 1 / 3 частину. Під час кипіння видаляти піну. Розчин зняти з вогню, процідити через чисте полотно прямо в посуд. Коли розчин охолоне до температури парного молока, влити в нього самих густих дріжджів і 2 пляшки горілки, потім покласти 2 лимона, нарізавши їх кружечками і вийнявши насіння. Посуд (бочонок) повинен бути повним. Залишити його в теплому приміщенні, щоб сік бродив 10-12 годин, потім винести на лід або поставити в холодильник на 7 тижнів. Після чого, знову процідивши, розлити і закупорити. Зберігати в прохолодному місці.

Варіант 3: На відро березового соку взяти 4 пляшки сухого вина, 3,2 кг цукру, 4 іскрошенних лимона з шкіркою, але без насіння. Всі помістити в барило і поставити на лід. Через 2 місяці розлити і закупорити. Покласти пляшки набік в холод. Через 3 тижні бальзам можна вживати.

Смузі сніданки

Смачні рецепти домашнього лимонаду

Зелений, жироспалюючий коктейль

Фруктові коктейлі

Айран по-домашнему (нарої для схуднення)

Вода саззи - докладний рецепт схуднення

Жироспалюючий коктейль

Полуничний лимонад